Kampeerautoverzekering

Met je kampeerauto heb je de vrijheid om eropuit te trekken zodra je wilt. Deze eigen mobiele woning verzeker je natuurlijk goed. Daarvoor is er de kampeerautoverzekering.

Waarvoor ben je verzekerd?

Met een kampeerautoverzekering ben je verzekerd voor schade die je met je kampeerauto veroorzaakt bij anderen of die je zelf oploopt. Maar misschien wil je ook voor andere vormen van schade een vergoeding ontvangen. Voor je inboedel bijvoorbeeld of voor rechtsbijstand. Bij de meeste aanbieders kun je daarom de verzekering samenstellen op basis van je eigen wensen. Wat zijn je mogelijkheden?

WA-verzekering

Net als met een gewone auto ben je met een kampeerauto verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je je voor de materiële schade of letselschade die je bij anderen veroorzaakt met je kampeerauto.

Casco (beperkt of all-risk)

Een beperkte of een allriskdekking sluit je af voor allerlei schade aan je kampeerauto. De beperkt cascodekking biedt vergoedingen voor schade ontstaan buiten jouw schuld, bijvoorbeeld door diefstal, brand,storm en hagel. Met een allriskverzekering heb je daarnaast ook vergoedingen voor schade door botsen, omslaan, slippen, van de weg raken, te water raken of door enig ander van buiten komend onheil. Ook schade die je zelf per ongeluk veroorzaakt aan je kampeerauto is gedekt.

Vergoeding: nieuwwaarde of dagwaarde

Wat krijg je vergoed als je kampeerauto total loss raakt? Dat hangt ervan af. Gedurende een bepaalde periode na aanschaf is de nieuwwaarde verzekerd, daarna de dagwaarde. Verzekeraars hanteren elk hun eigen termijnen voor nieuwwaarde en dagwaarde. Wij zoeken uit waar je wat dat betreft het beste af bent.

Voor tweedehands kampeerauto’s kun je gedurende een bepaalde periode de aankoopwaarde verzekeren. Ook deze termijnen verschillen per verzekeraar. Een andere mogelijkheid is om de taxatiewaarde te verzekeren. Je moet dan wel een recent taxatierapport kunnen laten zien.

Inboedel

De spulletjes in je kampeerauto kunnen beschadigd raken of gestolen worden. Schade aan of diefstal van losse spullen die bij de kampeerauto horen – zoals borden, meubilair en gordijnen – kunnen vaak (eventueel aanvullend) meeverzekerd worden. De spulletjes die je van huis meeneemt, zoals een camera of kleding, worden beschouwd als bagage. Bagage moet je apart verzekeren.

Inzittenden

Een inzittendendekking vergoedt materiële schade en letselschade die jouzelf of een medepassagier oploopt. Het maakt niet uit of je zelf de schade hebt veroorzaakt of iemand anders. De standaarddekking is 1 miljoen euro.

Verhaalrechtsbijstand

Als je met je kampeerauto deelneemt aan het verkeer, kun je schade of letsel oplopen doordat iemand anders een verkeersfout maakt. Met een dekking voor verhaalsrechtsbijstand krijg je juridische hulp. Die rechtshulp is er ook als je zelf strafrechtelijk wordt vervolgd, omdat door een verkeersfout van jou iemand anders letsel oploopt of overlijdt.

Pechhulp, vervangend vervoer en repatriëring

Als je panne krijgt met je kampeerauto, kun je een beroep doen op de pechhulp die direct het mankement probeert te verhelpen. Lukt dat niet, dan krijg je een vervangende kampeerauto. Ben je op vakantie ziek geworden en kun je zelf niet meer vanuit het buitenland terugrijden? Dan wordt je kampeerauto teruggebracht.

Uitlenen aan familie of kennissen

Je wilt ook je familie en vrienden laten profiteren van je kampeerauto. Met een extra dekking zorg je ervoor dat de verzekering ook geldig is als je jouw kampeerauto hebt uitgeleend.

Reisverzekering

Als je eropuit trekt met je kampeerauto, kan er onderweg van alles gebeuren. Een deel van de risico’s kun je verzekeren met een kampeerautoverzekering. Daarnaast kun je een reisverzekering afsluiten om met nog meer vertrouwen op pad te gaan. Wij zorgen ervoor dat jouw reisverzekering en jouw kampeerautoverzekering goed op elkaar aansluiten.

Premie

De premie van de kampeerautoverzekering hangt af van:

  • De dekking die je kiest
  • De dagwaarde van je kampeerauto
  • Het aantal schadevrije jaren

Gerelateerde pagina’s