Fietsverzekering

Steeds meer mensen kiezen voor een kwaliteitsfiets of een fiets met trapondersteuning. Ook de speed-pedelec wint aan populariteit. Welke fiets je ook kiest, zorg ervoor dat hij goed verzekerd is.

Waarvoor ben je verzekerd?

Je kunt je fiets, e-bike of speed-pedelec verzekeren voor:

  • Aansprakelijkheid (alleen speed-pedelec)
  • Diefstal
  • Schade door bijvoorbeeld vallen of een aanrijding
  • Eventueel pechhulp. Je kunt zelfs een vervangende fiets krijgen

De verzekering heeft vaak een wereldwijde dekking. Bij diefstal moet je aangifte doen bij de politie en de twee originele sleutels inleveren.

WA

E-bike verzekering
Hoewel de elektrische fiets officieel een motorvoertuig is, hoef je hiervoor geen WA-verzekering af te sluiten. Je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren sluit schade veroorzaakt met een motorvoertuig in principe uit, maar voor de elektrische fiets wordt vaak een uitzondering gemaakt. Wij zoeken graag uit of dat ook zo is bij je eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Fiets met hulpmotor verzekering
Plaats je een hulpmotortje op je fiets of mountainbike? De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) heeft nog geen type-goedkeuring verleend voor dergelijke voertuigen. Je mag er daarom niet mee op de openbare weg rijden en kunt voor deze fiets geen WA-verzekering afsluiten. En hij is ook niet verzekerd op je Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP).

Speed-pedelec verzekering
De speed-pedelec is een snelle e-bike die tot 45 kilometer per uur kan behalen.De speed-pedelec wordt als bromfiets beschouwd en een geel bromfietskenteken is verplicht. Je moet je bovendien aan de regels voor bromfietsen houden. Dat betekent dat je minstens 16 jaar oud bent en een rijbewijs voor bromfiets of auto hebt. Ook is een helm verplicht, maar dat mag een gewone fietshelm zijn.

Ten slotte: voor een speed-pedelec moet je een WA-verzekering afsluiten. Wij adviseren je daar graag over.

Bij de dealer?

De Consumentenbond adviseert om niet zomaar een fietsverzekering via de winkelier af te sluiten. Bij veel van deze verzekeringen betaal je in een keer de premie voor drie jaar vooruit. Dat geld bent je kwijt, ook wanneer je fiets al een week later gestolen wordt. Ook krijg je vaak geen geld uitgekeerd, maar mag je een nieuwe fiets uitzoeken bij dezelfde winkelier. Wij werken anders. Als je bij ons aanklopt voor advies, vragen wij hoe je je wilt verzekeren en vergelijken wij verschillende aanbieders met elkaar.

Premie

De premie van de fietsverzekering hangt af van:

  • De dekking die je gekozen hebt
  • De nieuwwaarde van de fiets
  • Of er een anti-diefstalchip op de fiets zit
  • De regio waar je woont

Uit onderzoek van de Consumentenbond is gebleken dat de premies voor fietsverzekeringen onderling enorm verschillen. De ene verzekering kan wel 6 keer zo duur zijn als de andere. Laat je dus adviseren.

Gerelateerde pagina’s