Inboedelverzekering

De spulletjes in je huis kunnen door allerlei oorzaken beschadigd raken of ze kunnen gestolen worden. De financiële gevolgen zijn dan vaak groot. Niet verwonderlijk dat vrijwel iedereen in Nederland een inboedelverzekering heeft.

Waarvoor ben je verzekerd?

Met een inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade aan je inboedel als gevolg van onder meer:

 • Inbraak, diefstal of een poging daartoe
 • Schroei- zeng- of smeltschade
 • Blikseminslag en oververhitting door inductie
 • Ontploffing
 • Storm
 • Diefstal van tuinmeubilair, tuingereedschap, wasgoed
 • Inhoud van diepvriezer bij defect of stroomuitval
 • Regen of andere neerslag die onvoorzien de woning binnendringt
 • Gesprongen waterleidingen
 • Rook en roetschade

Vaak zijn ook specifieke kosten gedekt zoals kosten voor het opruimen na een schade of voor het opsporen van de oorzaak van een lekkage. Schade veroorzaakt door ‘catastrofes’ zoals oorlog, atoomkernreacties of overstromingen worden niet vergoed.

Uitgebreid verzekeren

Sommige inboedelverzekeringen dekken ook schade als gevolg van ‘ieder plotseling en onvoorzien onheil’. Denk bijvoorbeeld aan de verwilderde kat die je gordijnen vernielt of die vaas die je bij het stofzuigen omstoot.

Smartphones

Smartphonesbehoren tot de meest geclaimde zaken op de allrisk inboedelverzekering. Omdat de schadelast hoog is, hebben verzekeraars de dekking beperkt. Een beschadiging door een val is bij geen enkele verzekeraar nog gedekt op de basisdekking van de inboedelverzekering. Wel kan deze schade op de uitgebreide dekking zijn opgenomen. Wat er precies verzekerd is op de uitgebreide inboedelpolis, hangt af van de dekking die je kiest en van de verzekeraar. Misschien wordt maar een bepaald percentage van de kosten vergoed. Er kan ook een flink eigen risico zijn. Bovendien hanteren verzekeraars verschillende periodes waarin de nieuwwaarde nog vergoed wordt.

Andere mobiele elektronica

Ook voor andere mobiele elektronica wil je bij schade kunnen rekenen op een vergoeding. Denk aan laptops, tablets. koptelefoons, mobiele navigatie, smartwatches, mobiele spelcomputers en medische hulpmiddelen. Wij bespreken met jou of je de apparatuur los verzekert of dat je beter een mobiele elektronicaverzekering af kunt sluiten, als aanvullende dekking op je inboedelverzekering. De dekking geldt dan ook voor schade die je buitenshuis oploopt. 

Wij adviseren je graag hoe je je apparatuur zo goed mogelijk verzekert.

Buitenshuisdekking

De inboedelverzekering kan een wereldwijde buitenshuisdekking bieden voor dure spullen die je ook buiten je woning gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan je camera of je horloge.

Hoeveel krijg je vergoed?

Als recent gekochte goederen verloren gaan, krijg je de nieuwwaarde uitgekeerd. Maar naarmate de tijd verstrijkt, raken je spullen verouderd of slijten ze. Dan is de vergoeding gebaseerd op de dagwaarde. Iedere verzekeraar berekent die dagwaarde op zijn eigen manier. Bij de ene verzekeraar krijg je dus een hogere vergoeding dan bij de andere. Een goede ontwikkeling is dat steeds meer verzekeraars hun afschrijvingslijst openbaar maken. Daarop staat na hoeveel jaar allerlei goederen bij die verzekeraar zijn afgeschreven. Wij als jouw adviseur bekijken deze afschrijvingslijsten ook om de kwaliteit van de dekking te kunnen beoordelen. In ons advies over het afsluiten van een schadeverzekering nemen we dat oordeel zeker mee.

Eigen risico

Bij de meeste inboedelverzekeringen kun je kiezen voor een eigen risico. De schade-uitkering is dan lager, maar je betaalt ook wat minder premie. Voor stormschade rekenen de meeste verzekeraars standaard een eigen risico.

Kostbaarheden

Bepaalde zeer waardevolle spullen, bijvoorbeeld sieraden en kunst, zijn niet goed te verzekeren op de inboedelverzekering. Een kostbaarhedenverzekering of een specifieke aparte verzekering kan dan een betere keuze zijn. Vraag ons naar de mogelijkheden.

Onderverzekering

Bij het afsluiten van de inboedelverzekering spreek je een verzekerd bedrag af dat de totale waarde van je spullen goed weergeeft. Bij de meeste verzekeringen stijgt het verzekerde bedrag ieder jaar automatisch. Veel verzekeraars bieden bovendien een garantie tegen onderverzekering. Lees de polisvoorwaarden om na te gaan of onderverzekering afgedekt is.

Als je veel nieuwe, dure goederen heeft aangeschaft kan de verzekerde waarde van je inboedel toch te laag zijn. Je bent dan onderverzekerd. Als je door een brand je hele inboedel verliest, krijg je in dat geval niet alle schade vergoed. Maar ook bij een deelschade krijg je bij onderverzekering slechts een deel van de kosten vergoed. Laat daarom regelmatig je inboedelverzekering checken.

Preventie

Je kunt veel doen om inbraak en brand te voorkomen. De kans op schade of diefstal wordt dan een stuk kleiner. Heb je je huis goed beveiligd? Met een erkend beveiligingscertificaat krijg je vaak een aantrekkelijke korting op de premie van je inboedelverzekering.

De premie

De premie is afhankelijk van:

 • Het verzekerde bedrag
 • De dekking (standaard of uitgebreid)
 • De regio waar je woont. Grote steden zijn het duurst
 • Het type woning
 • Je schadeverleden
 • Aanwezigheid van een beveiligingscertificaat

Schade aan de woning

Voor schade aan je woning zelf is er de opstalverzekering opstalverzekering.

Gerelateerde pagina’s