Annuleringsverzekering

Vlak voor de vakantie word je ziek. Of je krijgt plotseling dat huurhuis aangeboden waar je al jaren op wacht. Je moet in die gevallen de reis annuleren. Ben je dan het geld kwijt dat je aan de boeking besteed hebt? Dat hoeft niet. Een annuleringsverzekering biedt uitkomst.

Waarvoor ben je verzekerd?

Als je door onvoorziene omstandigheden je reis moet annuleren of afbreken, vergoedt de annuleringsverzekering (een deel van) de kosten die je voor de reis gemaakt hebt. Reisverzekeraars hanteren verschillende annuleringsvoorwaarden. Over het algemeen worden de volgende gebeurtenissen als onvoorziene omstandigheden opgevat:

  • Overlijden, ziekte of ongeval van jouzelf.
  • Overlijden, ziekte of ongeval van familieleden in de 1e of 2e graad of van je huisgenoten.
  • Een medisch noodzakelijke ingreep bij jou, je partner of je kinderen.
  • Werkloosheid als gevolg van ontslag.
  • Definitieve ontwrichting van je huwelijk.
  • Accepteren van een nieuwe baan als je werkloos bent.
  • Accepteren van een nieuwe huurwoning.

Extra dekking

Daarnaast kunnen verzekeraars andere annuleringsvoorwaarden hanteren, bijvoorbeeld het onverwachts krijgen van een adoptiekind, het niet tijdig verkrijgen of het intrekken van een visum, verlies of diefstal van de reisdocumenten, de aankoop van een woning of ernstige ziekte of overlijden van je hond, kat of paard. Bepaal van te voren voor welke gebeurtenissen jij je wilt verzekeren. Wij helpen je graag bij het maken van een keuze.

Burgeroorlog of natuurramp

Wanneer je door een natuurramp of burgeroorlog je vakantie moet afbreken of annuleren, biedt de annuleringsverzekering daarvoor meestal geen dekking. Maar als je reisorganisatie aangesloten is bij het Calamiteitenfonds, kan die daarvoor wel een schadevergoeding regelen. Vraag bij het boeken van je reis daarom expliciet of je reisorganisatie bij dit fonds is aangesloten.Pandemie

Pandemie

De uitbraak van een besmettelijke ziekte kan bij sommige verzekeraars een geldige reden zijn om te annuleren. Je kon dit immers vooraf niet voorzien. Maar als een besmettelijke ziekte – zoals corona – officieel bestempeld wordt als pandemie, zien de meeste verzekeraars dit niet meer als onvoorziene gebeurtenis. Als je vanwege een pandemie de reis annuleert, krijg je de annuleringskosten dus vrijwel nooit vergoed. 

Enkele doorlopende verzekeraars vergoeden de annuleringskosten wel wanneer je vanwege de uitbraak van een besmettelijke ziekte niet op reis gaat. Maar dit geldt alleen als dit bij het boeken van de reis nog niet bekend was en als de reisorganisatie géén oplossing biedt zoals geld terug, omboeken of een voucher.

Annuleringsverzekering op tijd afsluiten

Je doet er goed aan de annuleringsverzekering binnen 7 dagen na de boeking af te sluiten. Sluit je de verzekering later af dan is annulering op basis van bestaande ziekten en kwalen uitgesloten.

Samengestelde reis

Als je zelf je reis samenstelt, bijvoorbeeld het vliegticket en de accommodatie los van elkaar boekt, ben je soms per onderdeel verzekerd. Wanneer één onderdeel van de reis uitvalt, krijg je alleen voor dat deel een vergoeding. Neem daarom de dekking ‘samengestelde reis’ op in de polis.

De premie

De premie van de annuleringsverzekering wordt gebaseerd op een percentage van de reissom. De premies verschillen echter behoorlijk. Zozeer zelfs dat een annuleringsdekking bij een doorlopende reisverzekering voordeliger kan zijn dan die bij een kortlopende reisverzekering. Vraag ons daarom altijd om advies voor je een annuleringsdekking afsluit.

Doorlopende reisverzekering

Zorg voor een goede reisverzekering als je met vakantie gaat.

Gerelateerde pagina’s