Bromfietsverzekering

Een eigen bromfiets of scooter betekent bewegingsvrijheid. Maar je loopt met je voertuig ook verkeersrisico’s. Verzeker daarom je bromfiets of scooter goed  voor schade en diefstal.

Waarvoor ben je verzekerd?

Met een bromfiets- of scooterverzekering ben je verzekerd voor materiële schade en letselschade die je met je voertuig veroorzaakt en, afhankelijk van de gekozen verzekering, voor schade aan je eigen voertuig. Er zijn drie soorten verzekeringen:

WA-verzekering

Als je onbedoeld schade veroorzaakt met je bromfiets of scooter ben je wettelijk aansprakelijk voor de financiële gevolgen, zowel voor materiële schade als voor letselschade. Je bent daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten.
Het WA-risico is vaak niet gedekt als je met je bromfiets koeriers- of bezorgdiensten verricht. Gebruik je eigen bromfiets dus niet voor je werk.

Cascoverzekeringen

Als je ook schade aan of diefstal van je voertuig vergoed wilt krijgen, kies dan naast de WA-verzekering ook voor een cascoverzekering. Er zijn twee soorten cascoverzekeringen:

Beperkt casco

  • Schade aan je motorrijtuig door een aanrijding, ook als je daar zelf schuldig aan bent.
  • Schade door diefstal. Let op! Het diefstalrisico van bromfietsen en scooters is hoog. Dit risico is daarom lastig te verzekeren. Er geldt vaak een hogere premie en een hoger eigen risico.

Volledige cascoverzekering

Sommige verzekeraars bieden de mogelijkheid van een volledige cascodekking (‘allriskverzekering’). Binnen deze verzekering heb je dezelfde dekking als de beperkt cascoverzekering. Daarbovenop zijn de volgende zaken verzekerd: schade ontstaan door brand, ontploffing, storm, diefstal, joyriding, botsing met loslopende dieren, schade ten gevolge van een botsing, aanrijding, omslaan, te water of van de weg geraken, etc.

Accessoires

Je kunt ook accessoires meeverzekeren. Daarvoor betaal je wel extra premie. Accessoires dalen jaarlijks in waarde. Het is daarom verstandig om regelmatig na te gaan of dat deel van de verzekering nog wel lonend is.

Opgevoerde bromfiets of scooter

Als je bromfiets of scooter is opgevoerd en je doet mee aan het verkeer, ben je strafbaar. Bovendien wordt schade aan een opgevoerde bromfiets of scooter niet vergoed.

De premie

Voor de premie van jouw bromfiets- of scooterverzekering is onder meer van belang:

  • Wel of geen versnellingen (met versnellingen is de WA-premie meestal hoger)
  • Dekking (alleen WA of ook casco)
  • Cataloguswaarde
  • Leeftijd van de bestuurder
  • Aantal schadevrije jaren
  • Bouwjaar van het voertuig
  • Postcodegebied

Gerelateerde pagina’s