Tweede hypotheek

Lenen voor een verbouwing

Is jouw huis toe aan een opknapbeurt maar heb je onvoldoende financiële armslag? Dan is het zeker de moeite waard om een lening te overwegen. De rente die je betaalt is namelijk fiscaal aftrekbaar als je het geld besteedt aan onderhoud of verbetering van de woning en je de lening binnen 30 jaar aflost. Wij gaan voor jou na welke leenvorm het beste past bij je verbouwingsplannen. Dat kan een gewone lening zijn of een tweede hypotheek.

Tweede hypotheek

Je kunt voor je verbouwing een extra hypotheek afsluiten. Het voordeel is dat hypotheekrente vaak lager is dan de rente bij een gewone lening. Het nadeel is dat de lening een lange looptijd heeft, wat het weer duurder maakt. Of een geldverstrekker jou een tweede hypotheek wil geven hangt af van de marktwaarde van je woning na de verbouwing, de hoogte van je inkomen en je huidige hypotheeklasten. Om voor hypotheekrenteaftrek in aanmerking te komen, moet je de tweede hypotheek binnen 30 jaar stapsgewijs helemaal aflossen. Het is dus een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek.Sluit je als tweede hypotheek de aflossingsvrije variant af? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Voor een tweede hypotheek kun je meestal alleen terecht bij je huidige hypotheekverstrekker. Je moet bovendien rekening houden met advies-, notaris- en taxatiekosten en eventueel kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening is vaak hoger dan die van een tweede hypotheek. Maar je kunt de lening wel in korte tijd, bijvoorbeeld in vijf jaar, aflossen. Voor een lening betaal je bovendien geen advies-, taxatie- en notariskosten. De rente over een persoonlijke lening is fiscaal aftrekbaar als je het geld besteedt aan verbetering van je eigen woning. Bij een leenbedrag lager dan 45.000 euro is een lening vaak voordeliger dan een tweede hypotheek.. 

Of je in aanmerking komt voor een persoonlijke lening hangt af van je inkomen en van je financiële verplichtingen zoals je woonlasten. 

Gerelateerde pagina’s