Overwaarde hypotheek

Je hebt overwaarde op je woning als de waarde van de woning hoger is dan je hypotheekschuld. Deze overwaarde komt vrij als je je woning verkoopt, maar het is soms ook mogelijk de overwaarde te verzilveren. Wat zijn de mogelijkheden?

Overwaardehypotheek

Steeds meer hypotheekverstrekkers bieden senioren de mogelijkheid hun overwaarde te verzilveren zonder dat zij hun huis hoeven te verkopen. Je sluit dan een overwaardehypotheek, waarbij je een deel van de overwaarde krijgt uitgekeerd. Uiteraard moet de beschikbare overwaarde zo hoog zijn dat de bank geen risico loopt als de huizenprijzen zouden dalen. 

Met de overwaardehypotheek heb je geen extra maandlasten. Je lost namelijk niet af en de rente die je verschuldigd bent, wordt bijgeschreven op je hypotheek. Jouw hypotheekschuld gaat dus wel geleidelijk aan omhoog. De uiteindelijke hypotheekschuld wordt afgelost als de woning verkocht wordt.

Het bedrag dat je kunt verzilveren, verschilt van bank tot bank. Laat ons jou daarom adviseren.

Verbouwen

Je kunt je overwaarde ook verzilveren om een verbouwing te realiseren. Je verhoogt dan je hypotheek of sluit een tweede hypotheek af. Er moet wel voldoende overwaarde zijn en je inkomen moet hoog genoeg zijn om de hypotheeklasten te kunnen dragen. Benut je de overwaarde voor een verbouwing of woningverbetering en los je de hypotheek stapsgewijs binnen 30 jaar stap helemaal af? Dan is de rente van de verhoogde of de tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar. Kies je voor een aflossingsvrije variant? Dan is de rente niet fiscaal aftrekbaar.

Gerelateerde pagina’s