Nationale Hypotheekgarantie

Je kunt je hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheekgarantie (NHG). Met NHG is je hypotheek voor de aankoop of kwaliteitsverbetering van de woning veilig, verantwoord en voordelig.

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) heeft dat twee belangrijke voordelen:

1. Voor een hypotheek met NHG wordt vaak een lagere hypotheekrente gerekend. Dit kan je honderden euro’s per jaar schelen.

2. Wanneer je gedwongen bent je woning te verkopen en de opbrengst van de woning lager is dan de uitstaande hypotheek, dan is er sprake van een restschuld. Als je NHG hebt, kan die restschuld worden kwijtgescholden. Daar zijn voorwaarden aan verbonden:

 • Je kunt je hypotheek niet meer betalen door de verandering in je persoonlijke situatie.
 • Je doet er alles aan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
 • Je hebt de woning in een goede staat gehouden.
 • Je hebt een makelaar ingeschakeld voor de verkoop van de woning.
 • “},”align”:””,”mode”:”preview”,”wpClassName”:”wp-block-acf-stekkit-block-text”} /–>

  Borgtochtprovisie

  Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een bedrag, de zogenaamde borgtochtprovisie. Die bedraagt op dit moment 0,6% van de hypotheek (2022).

  Maximum hypotheek

  Niet voor iedere hypotheek kan NHG aangevraagd worden, er geldt een maximum. De totale kosten voor de aanschaf van de woning (koopsom + bijkomende kosten) mogen in 2022 niet hoger zijn dan €355.000,-. Ga je investeren in energiebesparende maatregelen, dan mag je boven op de koopsom nog 6% extra lenen en ligt de kostengrens voor NHG op €376.300,-. De extra financieringsruimte moet dan wel volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen, zoals een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

  Oversluiten naar een hypotheek met NHG

  Heb je een bestaande hypotheek zonder NHG? Je kunt deze oversluiten naar een hypotheek mét NHG op voorwaarde dat de nieuwe hypotheek gunstiger is, bijvoorbeeld vanwege een lagere rente.

  NHG en verbouwing

  Je kunt ook NHG krijgen voor een lening die je gebruikt om uw woning te verbouwen. Hier vind je alle informatie over de Nationale Hypotheek Garantie.

  Gerelateerde pagina’s