Aflossingsvrije hypotheek

Met een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, je betaalt alleen hypotheekrente. Dat leidt tot lage maandlasten. Maar aan het eind van de looptijd is je schuld even groot als in het begin. Je moet je hypotheek dan aflossen met je eigen geld, bijvoorbeeld met de opbrengst uit de verkoop van de woning.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek

  • Lage maandlasten.
  • Maximaal profijt van hypotheekrenteaftrek (als je hypotheek is afgesloten vóór 1 januari 2013).

Nadelen aflossingsvrije hypotheek

  • De hypotheekschuld blijft even hoog.
  • Hypotheekrente niet fiscaal aftrekbaar (als je hypotheek is afgesloten na 1 januari 2013).

Aflossingsvrije hypotheek meenemen

Heb je voor je huidige woning een aflossingsvrije hypotheek en heb je verhuisplannen? Je mag de hypotheek meenemen, maar het aflossingsvrije deel mag dan voor de nieuwe hypotheek hooguit 50% zijn. 

Geschikt voor starters?

Je mag de hypotheekrente alleen aftrekken als je binnen 30 jaar de hypotheek stapsgewijs aflost.  Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken (na 2013) is de rente dus niet fiscaal aftrekbaar. Daardoor is deze hypotheekvorm in onbruik geraakt bij starters. Toch is er de laatste tijd sprake van een toegenomen interesse omdat de maandlasten met een deels aflossingsvrije hypotheek een stuk lager uitvallen. Kies je voor een deels aflossingsvrije hypotheek, dan mis je over dat deel wel het belastingvoordeel van de renteaftrek.  Maar dat verlies kan meevallen omdat de rente historisch laag is en de renteaftrek dus ook. 

Of het verstandig is om een deel van de woning te financieren met een aflossingsvrije hypotheek, is de vraag. Klop daarom altijd eerst bij ons aan voor een hypotheekadvies. 

Gerelateerde pagina’s