Hoeveel lenen

Hoeveel kun je lenen?

Voordat je een huis zoekt, zul je willen weten hoeveel je kunt lenen. je kunt dat uitrekenen met allerlei rekenmodules op het internet, maar daaraan kun je geen rechten ontlenen. Voor een serieuze en realistische berekening kun je contact opnemen met ons kantoor.

Bij het bepalen van uw hypotheekbedrag spelen verschillende factoren een rol:

Je inkomen

Met je salaris moet je jouw hypotheeklasten kunnen betalen, ook op de langere termijn. Jouw inkomen is dus bepalend als het gaat om de hoogte van het hypotheekbedrag. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) stelt ieder jaar de financieringslastpercentages vast: het percentage van het bruto inkomen dat geldt als maximum bruto hypotheeklast. Is het aannemelijk dat je inkomen nog flink zal stijgen, dan mag een geldverstrekker daar rekening mee houden.

Koop je een woning samen met een partner die ook een inkomen heeft? Dan zal de hypotheekverstrekker beide inkomens mee laten wegen. Bij de berekening telt het tweede inkomen voor 90% mee (2022).

De waarde van je woning

De waarde van een woning wordt vastgelegd in een taxatierapport. De maximale hypotheek mag niet hoger zijn dan deze taxatiewaarde. Ben je van plan meer neer te leggen voor de woning, dan moet je dat extra bedrag zelf betalen.

Energiebesparende maatregelen

Ga je energiebesparende maatregelen treffen, dan kun je wel een hogere hypotheek krijgen. Als jouw inkomen hoog genoeg is, mag je tot 106% van de woningwaarde lenen, met een maximum van € 9.000. Het extra bedrag moet je dan besteden aan bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen.

Bijkomende kosten

Bij de aanschaf van je woning moet je rekening houden met bijkomende kosten zoals notariskosten, makelaarskosten, overdrachtsbelasting en kosten voor hypotheekadvies. Deze bijkomende kosten bedragen 5 à 6 procent van de koopsom. Deze kosten kunnen niet onder de hypotheek vallen en moet je dus zelf betalen.

Per 1 januari 2021 zijn huizenkopers tussen 18 en 35 jaar vrijgesteld van de overdrachtsbelasting als zij een huis kopen onder 400.000 euro. Kopen jullie samen een woning en is één van jullie 35 jaar of ouder en de ander jonger dan 35 jaar? Dan betaalt de persoon van 35 jaar of ouder over zijn/haar deel 2% belasting. De ander betaalt over zijn/haar deel geen belasting. 

Het gaat om een eenmalige vrijstelling. Je kunt er dus later niet nogmaals gebruik van maken.

De hypotheekrente

Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager je woonlasten. Je kunt met een lage hypotheekrente daarom vaak een hogere hypotheek krijgen. Als je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie profiteer je vaak van een gunstigere rente.

Je schulden

Een hypotheekverstrekker zal altijd nagaan of je schulden hebt. Daarvoor wordt het Bureau Kredietregistratie (BKR) geraadpleegd. Daar staan jouw persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, de creditcard, aankopen op afbetaling, de mogelijkheid tot rood staan en langere betalingsachterstanden op de hypotheek geregistreerd. De registratie geldt al voor kredieten vanaf 250 euro met een looptijd van minstens een maand. Ook als in jouw smartphoneabonnement kosten zitten voor de aanschaf van het toestel of als je privé een auto leaset, wordt dat als krediet gezien. Dat wordt geregistreerd bij het BKR.

Een registratie bij het BKR kan van invloed zijn als je een lening of een hypotheek wilt afsluiten, omdat het hypotheekbedrag dan lager uit kan vallen. Als je betalingsproblemen hebt (gehad) met een lening, heb je misschien een negatieve BKR-registratie. In dat geval kun je bij veel hypotheekverstrekkers geen hypotheek krijgen.

Studieschuld

Een hypotheekverstrekker wil ook weten of je een studieschuld hebt. Daarbij is het oorspronkelijke bedrag aan studieschuld bepalend voor de vraag hoe hoog jouw hypotheek mag zijn, ook als je al een deel van die schuld hebt afgelost. Alleen als je extra snel de studieschuld aflost, is de hypotheekverstrekker bereid daar rekening mee te houden.

Reservefonds Vereniging van Eigenaren

Als je een appartement koopt, word je verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Deze VvE moet een reservefonds hebben voor collectieve kosten, bijvoorbeeld voor onderhoud aan het gebouw. Is het reservefonds leeg en is er ook geen onderhoudsplan, dan kan dat betekenen dat de maximale hypotheek lager uitvalt.

Gerelateerde pagina’s