Hypotheken voor senioren
Senioren willen vaak graag in hun eigen huis blijven wonen. Ze hebben dan een hypotheek nodig of geld om de woning aan te passen. Wat is er mogelijk?
Hypotheek voor senioren
Zolang jouw hypotheek nog loopt, hoef je je weinig zorgen te maken over de hypotheekvoorwaarden. Maar kom je aan het eind van de looptijd en is je hypotheek nog niet afgelost? Dan heb je een nieuwe hypotheek nodig.
Wanneer je minder dan tien jaar van je AOW af zit, baseert de hypotheekverstrekker jouw hypotheekmogelijkheden op je pensioeninkomsten. Met alleen AOW en eventueel een klein pensioentje, zijn je hypotheekmogelijkheden sterk beperkt. Je bent dan misschien gedwongen je woning te verkopen en een huis te huren.
De kans is groot dat je als huurder veel hogere maandlasten hebt dan wanneer je een andere woning zou kopen of de hypotheek op je huidige woning zou verlengen. Verschillende hypotheekverstrekkers zien in dat dat een ongewenste situatie is. Zij hebben daarom allerlei oplossingen bedacht om jou ook op latere leeftijd een hypotheek te kunnen verstrekken. Een van die mogelijkheden is de seniorenhypotheek.
Seniorenhypotheek
Bij het vaststellen van een hypotheek hanteren banken strenge regels die uitgaan van hoge hypotheeklasten. Voor een ‘seniorenhypotheek´ laten zij die regels los Zij kijken dan naar jouw werkelijke lasten. Je krijgt alleen een seniorenhypotheek als je maandlasten lager worden dan bij de oude hypotheek. Bovendien moet je de rente voor minimaal twintig jaar vastzetten.
Je kunt ook een seniorenhypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie.
Verzilverlening en Blijverslening
Er zijn gemeenten en provincies die senioren een Verzilverlening of een Blijverslening bieden. De hypotheekvormen zijn bedoeld om een gedwongen verhuizing te voorkomen of om de woning aan te passen.