Als ondernemer kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade die veroorzaakt is door een van jouw producten of diensten, door je eigen handelen of dat van je medewerkers. De kosten waar je dan voor komt te staan, kunnen hoog oplopen: een flinke financiële strop. Met een passende aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) dek je dit risico af.
Waarvoor ben je verzekerd?
Werkgeversaansprakelijkheid
Bij een bedrijfsongeval of beroepsziekten zoals RSI of ontstaan door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, kan een medewerker materiële schade oplopen. Dat is schade die in geld is uit te drukken. Naast schade aan spullen kan dat lichamelijk letsel of psychische schade zijn. Als jij aansprakelijk bent voor die schade, betaal je een vergoeding voor herstel of vervanging van beschadigde goederen, voor zorgkosten of voor de inkomensachteruitgang door arbeidsongeschiktheid.
Daarnaast kan een rechter bepalen dat je immateriële schade vergoedt in de vorm van smartengeld. Immateriële schade ontstaat door verdriet, smaad of geestelijk gemis. Jouw medewerker kan dat smartengeld zelf opeisen, maar ook zijn naasten zoals partners, (stief)kinderen of ouders, hebben dat recht als de medewerker door een bedrijfsongeval overlijdt.
Productaansprakelijkheid
Als importeur, handelaar of detaillist kun je aansprakelijk gesteld worden voor schade ontstaan door een product dat je verhandelt. Ook als jou geen schuld treft, kun je met een claim geconfronteerd worden die in de papieren kan lopen. Het is niet altijd zeker of je de schade kunt verhalen bij de producent.
Geen of alleen beperkte dekking
De AVB biedt in een aantal situaties geen of alleen een beperkte dekking.
- Aansprakelijkheid wanneer een werknemer schade oploopt tijdens zakelijk gebruik van een motorvoertuig. In dat geval biedt een WEGAM-verzekering (Werkgeversaansprakelijkheid Motorvoertuigen) uitkomst.
- Beroepsaansprakelijkheid. Oefen je een zelfstandig beroep uit waarbij anderen op basis van jouw input of advies belangrijke beslissingen nemen? Als je een fout of een vergissing maakt, kan zo’n beslissing verkeerd uitpakken. Voor de schade die dan ontstaat kun je aansprakelijk gesteld worden. Dat risico dek je af met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
- Aansprakelijkheid voor schade door cybercrime. Als jouw systeem wordt gehackt en criminelen klantgegevens buitmaken, kunnen je klanten de dupe worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude, afpersing of een systeeminbraak. Je kunt dan aansprakelijk gesteld worden. Die vorm van aansprakelijkheid is niet gedekt op een AVB of op een beroepsaansprakelijkheidsverzekering, wél op een goede cyberverzekering.
- Milieuaansprakelijkheid. Wanneer er schadelijke stoffen in de omgeving terechtkomen, bijvoorbeeld na een bedrijfsbrand. Het gaat daarbij niet alleen om chemische stoffen, maar ook om zonnepanelen- of asbestdeeltjes die vrij komen na een brand. Die aansprakelijkheid is af te dekken met een milieuaansprakelijkheidsverzekering.
Advies
Iedere onderneming is anders en de aansprakelijkheidsrisico’s variëren dan ook van bedrijf tot bedrijf. Een ‘gewone’ aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) is geschikt voor de meeste ondernemingen. Maar sommige bedrijfstakken kennen heel specifieke risico’s. Wij bespreken met jou welke aansprakelijkheidsrisico’s je loopt en op welke manier jij je het beste verzekert.
De premie
- De premie van een aansprakelijkheidsverzekering is onder meer afhankelijk van:
- De bedrijfsactiviteiten
- De branche waarin je werkzaam bent
- De hoogte van het verzekerde bedrag
- De omzet en/of de loonsom van je bedrijf
- Eventuele aanvullende dekkingen