Cyberverzekering

Cyberverzekering

Ook als je geen online zaken doet en geen miljoenenomzet draait, kun je als ondernemer doelwit zijn van internetcriminelen. Zij sturen je phishingmails of installeren zonder dat je dat door hebt software op je computer. Op die manier kunnen ze  bank- en inloggegevens stelen of achter privacygevoelige informatie komen. Of ze gebruiken jouw computers voor het verspreiden van phishingberichten of het uitvoeren van DDos-aanvallen. De schade is groot. Je maakt kosten om het systeem te herstellen, virussen te verwijderen en je gegevens terug te halen. En als jouw klanten schade lijden doordat jouw systeem gehackt is, kun je aansprakelijk gesteld worden.

Waarvoor ben je verzekerd?

Veel cyberverzekeringen bieden een beveiligingspakket waarmee je ervoor zorgt dat digitale aanvallen en virussen buiten de deur blijven. Krijgen criminelen toch toegang tot jouw computer, dan kun je rekenen op technische ondersteuning om de gevolgen ongedaan te maken of te beperken. Lijd je financiële schade dan krijg je een vergoeding. Ook het aansprakelijkheidsrisico kun je verzekeren.

De dekking betreft:

  • Schade als gevolg van diefstal
  • Schade als gevolg van digitale fraude
  • Juridische hulp

Serieus risico

Cybercrime is de snelst groeiende vorm van misdaad. Onder cybercriminaliteit vallen verschillende criminele handelingen van phising tot een site platleggen of gegevens stelen. Jaarlijks krijgt zo’n 20% van de mkb-bedrijven te maken met internetcriminaliteit. De jaarlijkse schade van digitale diefstal ligt tussen de 9 en 30 miljard euro. Ook hebben steeds meer bedrijven last van ransomeware of gijzelsoftware waarbij bestanden geblokkeerd zijn en alleen tegen betaling weer vrijgegeven worden.

Als jouw systeem wordt gehackt en klantgegevens worden buitgemaakt, kunnen je klanten de dupe worden van identiteitsfraude, afpersing of een systeeminbraak. Als je klant jou hiervoor aansprakelijk stelt, is die schade niet gedekt op een Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) omdat er geen sprake is van zaak- of letselschade. Ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt geen soelaas, omdat direct verband met de overeengekomen opdracht ontbreekt.

Je bent verplicht om ernstige datalekken direct te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Onderschat het probleem van cybercrime niet en vraag ons naar de mogelijkheden om je te verzekeren.

De premie

De premie die je betaalt hangt onder meer af van:

  • De grootte van je bedrijf
  • De hoeveelheid vertrouwelijke informatie
  • Je eigen IT-beveiliging

Gerelateerde pagina’s