Ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid

De gevolgen van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn groot, voor je werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Je werknemer kan te maken krijgen met een forse inkomensachteruitgang en jij hebt in totaal twaalf jaar premie- en re-integratieverplichtingen. Hoe verzeker je je het best tegen die hoge kosten?

UWV of eigenrisicodrager?

Het financiële risico van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid kun je als ondernemer niet zelf dragen. Er zijn twee manieren om je te verzekeren: in het publieke bestel (UWV) of privaat als ‘eigenrisicodrager’. Als eigenrisicodrager ben je zelf verantwoordelijk voor de re-integratie van je werknemers en voor hun loondoorbetaling of WGA-uitkering. WGA-vast en WGA-flex breng je onder in één financieringsregeling. Je moet dus kiezen: alle risico’s – dus voor flex én vast – afdekken bij UWV of eigenrisicodrager worden voor beide regelingen en je verzekeren bij een private verzekeraar. Je kunt twee keer per jaar uit het publieke bestel treden: op 1 januari en op 1 juli. 

Hoe je je het beste verzekert tegen het risico van ziekteverzuim en WGA, moet zorgvuldig bekeken worden. Wij gaan graag met je om tafel om deze kwestie grondig te bespreken, de voor- en nadelen van publiek en privaat verzekeren te vergelijken en berekeningen te maken. Kies je ervoor het risico zelf te dragen, dan staan wij je met raad en daad bij om de juiste verzekeringen te vinden.

Gerelateerde pagina’s