Pensioen

Er komt een moment waarop je als ondernemer stopt met werken en gaat genieten van veel vrije tijd. Maar hoe sta je er tegen die tijd financieel voor? Natuurlijk heb je recht op AOW. Maar is dat voldoende om straks zorgeloos te kunnen leven? Hoe vul je je AOW aan?

Pensioeninkomen ondernemer

Als je stopt met werken, kunnen je inkomsten bestaan uit:

  • AOW.
  • Inkomsten uit de opbrengst van je onderneming na verkoop.
  • Inkomsten uit privévermogen door sparen, beleggen, onroerend goed, erfenis en dergelijke.
  • Pensioeninkomsten uit een eerdere betrekking in loondienst.
  • (Pensioen)inkomsten van een partner met een vaste dienstbetrekking.
  • Inkomsten uit een individuele pensioenregeling.

Stel uzelf twee vragen: hoeveel heb je straks nodig en op welke inkomsten kun je dan rekenen? Vrees je dat je inkomen te laag is als je eenmaal gestopt bent met werken? Kom dan eens praten over een goede pensioenregeling. 
Je hebt verschillende manieren om pensioen op te bouwen, bijvoorbeeld met een lijfrenteverzekering of met banksparen.

Pensioenfonds

Als je je baan opzegt om ondernemer te worden, kun je je pensioenregeling voortzetten als je pensioenfonds dat mogelijk maakt. De premie die je betaalt is nog 10 jaar aftrekbaar. Er zijn tegenwoordig collectieve pensioenregelingen speciaal gericht op zzp’ers. Het gaat daarbij om regelingen waarbij je je als zelfstandige vrijwillig kunt aansluiten. Vraag ons naar de mogelijkheden. 

Goed om te weten: Als je om welke reden dan ook in de bijstand komt, hoeft je je opgebouwde pensioen niet eerst op te maken.

Maatwerkadvies

Er bestaat niet zoiets als een standaard pensioenregeling voor ondernemers. Iedere ondernemer heeft zijn eigen specifieke omstandigheden en wensen. Wij kijken naar alle persoonlijke én zakelijke facetten van je leven en komen met een maatwerkadvies.

Gerelateerde pagina’s