Grootste daling autodiefstallen in vijf jaar

Bij de personenauto's blijven de SUV’s, zoals de Nissan Qashqai, Toyota RAV 4 en C-HR en de Peugeot 2008 en 3008, favoriet bij autodieven. In 2021 zijn er 104 Qashqai’s gestolen en dat komt neer op een stijging van 160 procent. De VW Golf blijft, met 328 stuks, het meest gestolen model. Gevolgd door de VW Polo (295) en de Fiat 500 (196).
Ook bij de andere voertuigen zijn er dalingen, variërend van zeven procent (motorfietsen) tot 48 procent (zware bedrijfswagens). Het Landelijk Centrum Voertuigcriminaliteit meldt deze cijfers en maakte ook bekend dat het terugvindpercentage, dat jaren schommelde rond de veertig procent, maar nu is gestegen naar 45 procent. Volgens het centrum is de kans dat een gestolen voertuig wordt teruggevonden nog steeds het grootst binnen de eerste 24 uur. Dat geldt vooral voor voertuigen die jonger zijn dan vier jaar. Oudere voertuigen worden minder vaak teruggevonden.
Uit de cijfers blijkt verder dat de afname van voertuigdiefstallen in de drie grote steden het grootst is. Alleen in Limburg is een lichte stijging zichtbaar.