Bijna 2 miljoen huishoudens beleggen

Volgend de AFM kiest het merendeel daarbij voor zelfstandig beleggen. Het spreiden van de inleg in de tijd neemt toe. Voor 66 procent van de startende beleggers is zelfstandig beleggen de belangrijkste manier van beleggen. Hiermee is dit opnieuw het populairste kanaal onder starters. Naast zelfstandig beleggen kun je ook beleggen via vermogensbeheer of met een adviseur.
AFM: “We zien dat een derde van de beleggers minstens eens per dag naar de waarde van hun beleggingen kijkt. Van de risicozoekende beleggers kijkt zelfs 50 procent dagelijks naar de waarde van de portefeuille, tegenover 26 procent van de beleggers die zichzelf als voorzichtig omschrijven. Ook monitoren startende beleggers vaker de waarde van hun beleggingen dan ervaren beleggers. Door websites en apps is het gebruiksgemak van beleggingsdiensten toegenomen.
Het aandeel beleggers dat periodiek geld op de beleggingsrekening stort is toegenomen van 29 procent in 2020 tot 38 procent in 2021. Door aankoopmomenten over de tijd te spreiden, verkleint de belegger de kans om net op een hoogtepunt van de markt te kopen.